måndag 17 december 2012

Hönan eller ägget?


 Ja, vem var först egentligen? Hönan eller ägget? Hur som helst så är ägg basföda som snabbt och enkelt ger massor med näring åt både kycklingen och kronjuvelen.


När jag ska tillreda lunch endast åt mig själv plockar jag ofta fram ett par ägg. Jag älskar dem i alla varianter. Det må då vara kokta, stekta, scrambled eller i form av en läcker omelett. Det sistnämnda kan man lyxa till med grädde i stället för mjölk och sen inventerar man kylskåpet och låter lite rester slinka ner i stekpannan. Ibland är det lite skinka, salami, broiler, nån god ost ... Om det ser tomt ut i kylen så får man leta fram en burk tonfisk.

 


Min mamma hade en gång köpt en äggkokare åt mig. Det mest onyttiga tyckte jag, men använde den i alla fall. När den gick sönder grät jag inte en skvätt för nu har jag lärt mig koka ägg! Visst har jag kunnat koka ägg förut också, men att få dem i det skick så skalet lossnar lätt trodde jag berodde på själva äggen eller så. Sen läste jag nånstans att man ska låta de färdigkokta äggen snabbtorka innan man spolar dem med kallt vatten. Jag hade tidigare bara låtit dem stå i kallt vatten, men nej, vattnet ska bort. Det fungerar för det mesta.

Och mer löskokta föredrar jag dem ...



 Surprise, surprise! Idag blir det antagligen ägg till lunch!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar