lördag 16 februari 2013

Hela ägget

Jag tycker mycket om ägg i alla dess former, till och med chokladägg går an. Nåja, i alla dess former, ägget har väl endast en form, den ovala, men jag menar stekt, kokt och så vidare.

Nu är det så att vi ska använda hela ägget, skalet också. Jag läste i en tidning för några år sen om ett par som alltid satte äggskalen i en tom sockerpåse och spridde sen ut skalen som kalk på våren. Jättesmart, tyckte jag och började genast lägga undan sockerpåsar och det fungerar fint. När man bakar sätter man äggskalhalvorna i påsen och när den blir full och skalen har torkat så klämmer man enkelt sönder skalen i små bitar och det ryms mer i påsen. När den oundvikligen är full hittar man nog lämpligt förvarsutrymme för de skalfyllda påsarna och sen är det bara att traska ut i trädgårdslandet och blomrabatterna och sprida ut skalen då man vill kalka. Så sur jord som vi har här i Österbotten så behöver vi faktiskt kalka varje år. En del kan tycka det ser fult ut med äggskal i rabatterna, men gräv om lite och de försvinner snabbt.




Så här fint kan det sen se ut när växterna fått både kalk och hönsgödsel. Vi ser fram emot den annalkande våren med skönt trädgårdsarbete och njutningsfyllda stunder i den ljuva sommarkvällen då de fina blommorna och bladen skänker en fröjd för ögat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar