måndag 22 oktober 2012

Rounds

I samband med att jag var på roundskurs nämnde jag att jag i ett senare skede skulle förklara lite närmare vad det är fråga om. Det finns inga rounddansgrupper  i vårt svenska distrikt här i Österbotten ännu.
Jag ska citera vad som står i mina papper från kursen i Vörå:

En Round Dance är en pardans, som dansas i ring. Figurföljderna är koreograferade på en bestämd melodi, alltså fastställda. Alla paren dansar samtidigt samma stegföljd. Dansarna behöver inte komma ihåg figurföljden, för dansledarna säger figurerna/stegföljden i rätt ögonblick. De dansande måste däremot känna till vad de sagda uttrycken betyder.

Nedan kan ni se lite smakprov från Rounds i Vörå som innehöll two step och vals. Som vanligt var det brist på män!

 





Ledaren "cuar" på engelska så det är både motion och språkbad samtidigt. Tyvärr är det ibland lite för långt mellan hjärnan och fötterna och man kan inte samtala under dansen för då missar man ledarens kommando. Men roligt är det och jag tror det ser snofsigt ut. Tänk vilken beundran ni skulle väcka på dansgolvet då ni i stället för bara vanlig vals sätter in några figurer vid namn twirl wine, cross wrap, twisty wine, box, canter etc.

Man kan dansa många olika sorters rounds. Det finns rumba, samba, jive, cha cha, mambo, merengue, tango...

Kanske vi möts i en round dancegrupp nån gång i framtiden?

1 kommentar:

  1. ...ser trevligt ut- och vad snyggt med orange, du vännen! Och det påminner mig samtidigt om dendär snygga t-skjortan som du köpte i somras och jag sen aldrig hittadecrätt storlek på. Sköt om dig!

    SvaraRadera