fredag 19 oktober 2012

Dahlior

Nu är dahliorna upptagna ur rabatten och vilar och torkar lite innan de får tillbringa vintern i källarutrymmet under huset. Vår källare innehåller lite potatis och mycket lingonsylt, men mest övervintrande blommor. Som parentes kan nämnas att jag i åtta år förvarade två buxbomsväxter i kruka i min källare. Till sist torkade de ut då rötterna antagligen fick för lite utrymme. Nu har jag nya på gång.
Men tillbaka till dahliorna. Min kärlek till denna grupp väcktes då jag fick några rötter av Oravais-moster (egentligen min mammas kusin). De är höga och mörkt violetta och jag värnar om dem för att jag vet deras ursprung.




 


Jag har också fått rötter till en röd sort som kommer från Terjärv via Nedervetil. Tack, Karin!



I min rabatt har jag satsat på röda, rosa, violetta och vita varianter. Jag har lite svårt med för många färger och väljer ofta att hålla mig till liknande nyanser. Om hösten blir lång och varm är blomprakten stor. Tyvärr var denna sommar och höst inte den bästa för min rabatt.

 

Nåväl, nu är rötterna lyckligt uppgrävda och i stället fick sex lökkorgar med tulpaner, krokusar, pärlhyacinter och kungsängsliljor krypa ner i den våta jorden. Om de inte blommar villigt nästa vår så är det inte mitt fel utan väder, vatten, tjäle, sorkar och så vidare som vill mig illa!













2 kommentarer:

  1. Nu ett nytt försök....är på väg till åbo och passar på och läser din blogg, njuter av din text och då är det roligt att ha sparat upp från flera dagar. Du skriver så positivt och dessutom så mångsidigt....jag visste till exempel inte detta om blommor som ditt intresse. Trots att jag ju borde vetat, för det passar ju precis in på dig. Ha en skön helg, slutspurten närmar sig. Kram från mig som finns på andra sidan fjärden, fast inte just nu:)

    SvaraRadera
  2. Tack för de värmande orden. Jo, jag försöker tänka positivt. Det finns alltid ett guldkorn i alla situationer bara man söker lite. Önskar dig en trevlig veckända i min gamla studiestad. Kram.

    SvaraRadera