torsdag 24 april 2014

Tack, Unto!

Det är alltid roligt att höra kommentarer som bekräftar ens egna åsikter och det fick jag i morse då jag låg och gosade i sängen och samtidigt lyssnade på Yles morgonnyheter.

Det var arkitekten och professorn Unto Siikanen som delgav sina bestämda åsikter när det gäller husbyggnad. Han ville förnya (eller egentligen "föråldra") utbildningen inom byggnadsteknik för att komma bort från alla mögelhus.

Vem har inte läst om än den ena skolan och än den andra som måste stängas och saneras för att inomhusluften är dålig. Det byggs maskinell ventilation som sällan fungerar optimalt. Man får inte vädra som på fornstora dar då dejourens viktigaste uppgift var att öppna fönstret på rasten och torka tavlan ren.

Min stora misstro till plast förstärktes av professor Siikanen och Finlands grundpelare inom byggnadskonsten, nämligen trä, lyftes fram.

Hur är det med alla dessa byggen som utförs vintertid i våra nejder? Hinner betongen torka ordentligt innan den byggs in? Och blir alla ventilationssystem rensade så ofta som de borde?

Ni kan läsa lite om Siikanens tankar HÄR

Förstås finns det fördelar och nackdelar med allt. Det är liksom den där avvägningen så det blir LAGOM!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar