onsdag 9 april 2014

Äntligen vegetarisk lasagne!

Jag hade förberett mig. Receptet hittade jag på nätet (Café Aroms vegetariska lasagne). De ekologiska fullkornslasagneplattorna var inhandlade sen en månad tillbaka. Ävenså hade jag skaffat ekologisk squash. Jag bara väntade på den rätta dagen, den rätta inspirationen och den tillräckliga tiden. Och så föll äntligen alla pusselbitar på plats. Och relativt snabbt gick det. Och gott blev det! (Lärde mig i skolan att man aldrig ska inleda en ny mening med och, men jag har märkt att det behövs för berättandets och effektens skull.)

Originalreceptet kan ni googla fram, men jag ändrade lite på det på grund av lättja (orkade inte hämta mina sista morötter ur källaren så jag valde palsternacka) och andra preferenser. Det betyder att jag lämnade bort chilin, satte oliver i stället. Det skulle också vara ½ tsk socker, men tomater är söta! Jag minskade också lite på lök, vitlök och squash (de kan ju vara olika stora). När det gäller grädde går det med surrogat som "havremjölksgrädde". Jag satte tre lager med lasagneplattor.

Vegetarisk lasagne à la Kronjuvelen

Röd sås:
½ palsternacka
1½ squash
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 msk olja
500 g krossade tomater
lite oliver
1 dl grädde
2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 näve hackad färsk basilika

Fyllning:
250 g fryst bladspenat
200 g fetaost
8-10 lasagneplattor
riven ost att strö över

Skär palsternackan i korta stavar och squashen i bitar. Hacka lök och vitlök och fräs i oljan. Tillsätt tomatkross, grädde, palsternacka, squash, oliver, salt och peppar. Låt allt puttra i 10 minuter. Tillsätt strimlade basilikablad.

Ta en ugnssäker form och börja med lite röd sås. Strö över lite tinad spenat och fetaost i smulor. Täck med ett lager lasagneplattor. Fortsätt att varva ingredienserna och avsluta med ett lager röd sås och riven ost. Gratinera i ugnen i 225 grader i 25 minuter. 

Frys in om det blir över.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar