söndag 3 mars 2013

Efterkalas

Vid min ålder behöver man inte fira sina födelsedagar så mycket, men när äldste sonen kom på visit och två till var på hemmaplan så måste man ju bara få äta tårta.

Har ni nån gång varit med om att ni tillagat en lunch eller middag och så har det visat sig att nån i familjen ätit samma maträtt tidigare den dagen eller dagen innan? Jo, jag antog det. Det går antagligen under Murphys lag.

Igår ville jag rafsa ihop något som skötte sig själv. Jag hade 1,2 kg malet kött i kylen, men ville inte stå och steka köttbullar, köttfärs i ugn hade vi haft för nån vecka sen och malet köttsås är inte äldste sonens favorit. Vad göra? Jo, jag kom på att jag ett par gånger tillrett egen kebab enligt recept av matteväninnan. Nu var det ett tag sen, men jag förminskade receptet och det behövdes bara Aromat och svartpeppar och det fanns. Egentligen borde jag hitta andra kryddor än Aromat eftersom där ingår smakförstärkare som jag numera försöker undvika.

Fyra timmar senare var allt klart. Tog det lilla enkla och slängde in frysta franskisar i ugnen efteråt. Men oj, vad det smakade gott med sallad och KorvGörans kebabdressing. Det blev inte sämre av att efterrätten bestod av hemmagjord marängglass med dajm.

Och naturligtvis hade soldatgossen ätit kebab på hemvägen från garnisonen, men han åt gladeligen på nytt.

Till kaffetåren vankades sen Anns marängtårta som jag förberett dagen innan. Enkel och supermumsig. Om nån är intresserad så bifogar jag receptet.

På detta vis har jag frossat och på tisdag kommer tredje sonen hem och då måste vi fira lite till eller ...?






ANNS  MARÄNGTÅRTA

Marängbotten:    3 äggvitor              
                                                          2,5 dl socker
                                                          3 dl Rice Crispies

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna hårt till skum. Tillsätt sockret under fortsatt vispning och vispa minst 5 min tills marängen är blank. Vänd ner rice crispies och bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i mitten av ugnen ca 45 min.


Fyllning 1:                                         1 dl vatten
                                                          2,5 msk vetemjöl eller majsena
                                                          50 g mörk choklad
                                                          50 g smör
                                                          1 dl florsocker
                                                          1 äggula

Koka ihop vatten och mjöl under vispning till en tjock smet. Ta kastrullen från värmen och vispa i choklad och smör. Vispa tills allt smält. Tillsätt florsockret och äggulan och vispa till en jämn kräm.

Dela marängen i två bitar och bred chokladkrämen över den ena. Så här långt kan man förbereda dagen innan. Förvara då botten med kräm svalt.

Fyllning 2:                                        2 dl vispgrädde

Vispa grädden och bred den över krämen. Lägg den andra marängen över. Smält choklad i mikrovågsugnen och ringla med en gaffel ett mönster på marängen. Låt gärna tårtan stå svalt en stund före servering.

Kommentar: Marängplattan går lätt sönder då den ska flyttas, men man pusslar lätt ihop den med chokladen som täcker alla skarvar.
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar