I min framtidsplanering hägrar surbrödsdeg men jag har liksom inte forskat i det ännu. Jag tar gärna emot tips.
Mitt favoritredskap tillverkat av min farbror |
Min version av långpannebröd
5 dl vatten (värms till rätt temperatur enligt jästval)
ca ½ dl olja (skvättar efter behag)
50 g jäst eller 1 pkt torrjäst
en teskedsudd socker (ska egentligen vara ½ dl sirap, men eftersom jag undviker sött begränsar jag mig till det som jästen äter upp)
1 msk salt
2 dl havrekli (idag blev det 1 dl + 1 dl rågkross)
4 dl rågmjöl
ca 7 dl vetemjöl (jag valde att sätta 4½ dl vetemjöl + 2½ dl speltmjöl)
Blanda ihop och låt jäsa 30 min. Platta ut i långpanna, nagga och skär i rutor. Jäs lite till. Grädda i 225 grader 20-30 minuter.
Receptet kan tillämpas med den reservationen att jag ännu inte avsmakat brödet för det befinner sig i skrivande stund i ugnen, men jag lovar att uppdatera ifall jag märker något skumt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar