tisdag 15 januari 2013

Snabblagat gott till hands




 Har ni testat detta delikata och söta kaffetilltugg? Man borde ge källa till receptet och jag tror det fanns i Österbottens Tidning. Nu är det åtminstone uppklistrat i mitt recepthäfte som håller på att falla isär. En uppdatering har varit på gång de senaste fem åren, men den tycks aldrig bli färdig. Ibland när jag ska baka något så hittar jag inte receptet. Jag minns hur det ser ut, men finns det i stora mappen, lilla gamla mappen, lilla nya mappen, datorn eller på något löst papper bland alla andra tidningsurklipp? Men det är väl bara jag som är oorganiserad här i världen eller ...?

Vill du röra ihop denna lättlagade dajmkaka så inhandlar du

en burk crème fraiche
2 dl kinuski/kolasås
lagom mängd kex (ca 150 g) av typ digestive-, havre-
2dl vispgrädde
100 g smör
1 stor dajm (köp två så kan du äta den ena direkt)

Kexen krossas och blandas med det smälta smöret och får bilda botten i en pajform eller flera mindre formar. Vispa grädden till skum och blanda försiktigt i crème fraiche och kinuskisås. Häll över kexsmulorna och dekorera sen med hackad dajm eller dajmkulor. Man kan förstås dekorera med önskvärd produkt. Frys över natten och ta fram en kvart före serveringen. Ibland kan bottnen vara lite svårskuren så använd vassa verktyg.





Satsen är lagom till min stora Pentikform. Nu senast portionerade jag ut den i gamla plåtformar som jag hittat i barndomshemmet. Det är väldigt lätt att plocka fram en dajmbakelse ur frysen då man känner att man bara måååste ha något sött. De små söta formarna känns också lite retro. I like. Dessutom sparar man lite på miljön då man kan diska formarna och återanvända dem nästan i all evighet.






2 kommentarer:

  1. snygga formar o dajmkakan är ju supergod,kusinen

    SvaraRadera
  2. Ja, sidu, det som är gott det fastnar jag för och det fastnar på mig!

    SvaraRadera