måndag 14 januari 2013

Grattis Topelius!

...  och alla andra som har födelsedag idag!

Zacharias Topelius ligger mig varmt om hjärtat för han har hjälpt mig genom en del föredrag under skoltiden. Nu får jag dessutom lite ångest och skamkänslor för första gången åkte jag snålskjuts på min kusins arbete. Hon var på den tiden en som jobbade som bäst på sentimmarna och jag minns så väl den gången när hon övernattade hos oss i mitt barndomshem och skulle ha föredrag följande dag om just Topelius. Hon hade lånat en tjock bok och sen jag gått och lagt mig satt hon och skrev ihop ett mastodont föredrag. Jag vet inte hur det kom sig men jag fick låna hennes skrifter senare när det var min tur att göra ett arbete om en författare. Vi gick inte i samma skola. Jag bearbetade materialet och förkortade det, men de lustiga anekdoterna fanns med. Jag minns också att jag i olika former använt grundmaterialet under gymnasiet både som elev och som lärare. Tack, kusin!

Till och med vid minnesstunden för min bror 1990 dök Topelius upp i mitt ganska oförberedda och spontana tal. Jag kommer ihåg att jag avslutade med hans ord som han skrev i sin första dikt som sjuåring:
                          Tippelill var fri och glad,
                          flyg till Gud i gröna blad.

Det är den enda dikt jag kan utantill.

På tal om dikter så kom jag att tänka på den gången då J förvånade mig i allra högsta grad. Jag studerade engelska i Åbo och vi plöjde igenom gammal engelsk litteratur. J citerade en dikt med orden: Jag grep en pil och sköt en albatross ... Jag kände genast igen det från en dikt av Samuel Taylor Coleridge "The tale of the ancient mariner" som jag just studerat under min föreläsningTänk så mycket man kan lära sig genom att läsa Kalle Anka! Det var därifrån J snappat upp den litterära frasen.

I min bokhylla har jag ett gammalt exemplar av den dåtida läseboken (inte Tata och Tuttu i den här boken!). Jag är mycket stolt över den för den har gått i arv från min mammas släkt. Det är med vördnad jag bläddrar i den väl använda boken.









Denna historiska bok av Topelius har J ärvt och den är inte så mycket läst. Kanske man skulle plocka fram den till sommarens lata dagar ...

2 kommentarer:

  1. Jaha, vart försvann min text??

    Så fint du skriver nu idag igen. Från textlån av kusinen till minnessstund för din bror till viktigt arv av din mor. Du är fin, du. Kram från hon som firar med zacki.

    SvaraRadera
  2. Tack för din snälla kommentar. Nog finns texten kvar, men jag måste godkänna den först och det gjorde jag så gärna efter ett långt och krångligt möte med partivännerna. Lunka på!

    SvaraRadera