lördag 27 september 2014

Tillmötesgående

Fysikern har länge frågat efter en viss sorts vaniljbullar. Det har gått så långt att han till och med fått receptet, men ännu har inte bagaren i Helsingfors vaknat upp.

Igår kväll satte vi dock i gång med fyra händer. Min lilla invändning var att jag saknar hjorthornssalt som ingår i receptet. Inget problem tyckte fysikern och googlade fram att 1 tsk sådant motsvarar 2 tsk bakpulver.

Nåväl, innan det hade jag fått en liten uppryckning och faktiskt gått igenom mitt kryddförråd som är utspritt på minst fem ställen och gladeligen slängt bort en hel del, bland annat gammalt hjorthornssalt.

Det fick bli bakpulver och bullarna blev helt OK. De sprack en aning på mitten och det kan ha berott på att hjorthornssaltet saknades - eller inte.

Ifall ni vill testa kommer receptet här:

DORIS BULLAR

200 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk hjorthornssalt
1 tsk salt
2 dl socker
1 ägg
13 - 16 dl vetemjöl

Smält smöret och blanda ihop alla ingredienser. Jäs i 30 minuter. Baka ut till runda bullar, platta ut dem och sätt en vaniljklick (av marsankräm) och nyp ihop. Vänd dem upp och ner och sätt i muffinsformar. Jäs lite innan bullarna gräddas i 200 graders värme i 10-12 minuter. Ingen pensling med ägg utan före servering penslas smör på bullarna och de doppas i socker.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar