fredag 12 september 2014

Samstämmigt


Va' var det jag sa eller skrev för en tid sen? Det gladde mig att få läsa i vår lokaltidning att nån annan delade mina åsikter om husbyggnadsteknik. Kanske en f.d. professor åtnjuter mer tilltro än en f.d. språklärare.

Trähus måste få andas

Gamla som nya trähus är byggda av ett levande material och ska också skötas som levande. Husen måste andas. Annars går det på tok.
Arkitekt Panu Kaila är husdoktorn som tagit till sin livsuppgift att sprida information om byggnadskultur och gamla byggmetoder. I går kväll föreläste han på det femte Skataseminariet i Jakobstad.
Kaila radade upp rader av vanliga fel som gjorts då gamla trähus renoverats. För det mesta är det byggmaterialen i plast eller i andra material som inte släpper genom fukt som ställt till de största problemen eller fukt-, mögelskador och luftförgiftning.
Byggnader av nyare datum dras ofta med ännu större problem och av samma orsaker. De täta byggmaterialen och fuktspärrarna i plast gör det omöjligt också för nyare hus att andas.
– Den mekaniska ventilationen behöver inte göra den sjuka inomhusluften ett dugg bättre, säger Kaila.
Tvärtom finns det exempel på gamla hus där en nyinstallerad ventilation gjort inomhusluften ännu sämre.
–  Dess bättre kan man med rätt val av material göra ett sjukt hus friskt, svårare är det att få de insjuknade människorna som bott eller vistats i huset att bli friska.
Kaila vill ta de gamla materialen till heders både när det gäller isoleringsmaterial, men också när det gäller målarfärg för både inom- och utomhusbruk och övriga inredningsmaterial.
–  I dag är så gott som alla tapeter ohälsosamma och försedda med en plastfilm som gör att den inomhusfukten inte slipper ut också om väggen i övrigt andas.
Kaila bannar alla våtrum och den vattenisolering som görs i dem. Enligt honom behövs inga våtrum i husen.
– Bygg i stället ett duschskåp, gärna med tak och bred i stället ut en skön matta i de övriga badrummet, råder han.
Även om Kaila inte direkt avråder från luftvärmepumpar är han åtminstone skeptisk till det sätt som de används.
– En luftvärmepump kräver underhåll, minst varannan månad måste den rengöras.
Text: Britt Sund / Österbottens tidning




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar