lördag 6 september 2014

Hjärngymnastik

Nog för att jag sen barnaåren varit intresserad av korsord, men ännu nyttigare känns det nu att ha en liten avkopplande hobby när man läser hur bra motverkan mot demenssjukdomar det är att engagera lilla knoppen lite extra.

Sudoku är en stor favorit och jag sänder varma tack till min lokaltidning som fullbordar min njutningsfyllda frukost med avslutande hjärnbryderi.

I Kuriren har jag hittat en annan favorit, Novokrysset. Där får mitt språkliga intresse full sysselsättning. Enstaka bokstäver får man genom att känna till hur svenska språket är uppbyggt och det gäller också att ha lite fantasi och våga gissa. Men vilken klimax då rutsystemet är fyllt och man kan läsa upp utdraget ur en finlandssvensk bok. Ibland leder det till att man blir intresserad av att läsa hela boken. Detta kryss är också det enda som får mig att vända mig till uppslagsböcker om jag kör fast. I övrigt lägger jag bara korsordet åt sidan och låter det självdö. Man behöver inte vara fullkomlig, det räcker med lite tidsfördriv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar