fredag 20 december 2013

Limpor för hela helgen

Jag hade tänkt testa ett annat limprecept i år, men för enkelhetens skull körde jag det välbeprövade. För enkelhetens skull brukar jag också göra avlånga limpor, bara att slänga degen i formar fodrade med bakplåtspapper. Det fastnar inte och disken blir minimal.

Limporna är goda och söta, men vill jäsa och pösa ut ordentligt. Jag borde kanske fördela degen i fem formar, men det är så bra då man får alla fyra i ugnen på en gång och sen är det liksom klart!

Jag har döpt om limporna till Anns limpor för jag känner inte Judith.

Dubbelt av alla ingredienser gäller för mig.

Anns limpor

2½ dl surmjölk eller fil (värm till 37 grader)
2½ dl mjölk
50 g jäst
2 ägg
125 g farinsocker
1½ msk salt
1/4 msk anis
3/4 msk fänkål
250 g (ca 5 dl) rågmjöl
550 g (ca 9 dl) vetemjöl

Arbeta ihop degen och låt jäsa 50-60 minuter. Forma till limpor och låt jäsa under duk 30 minuter.
Pensla med 1 msk sirap och 3 msk vatten före och efter gräddningen.
Grädda ca 1 h i 175 grader.




PS Om jag nån gång kommer med samma recept som tidigare så låtsas som om det regnar (det gör det idag).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar