Nu begav det sig under resan mellan Baden-Baden och Frankfurt att vi måste byta tåg i Mannheim och hade lite extra tid. Jag hittade ett Confiserie där man hör och häpna sålde nougat. Denna ingrediens finns inte att fås i mina hemtrakter utom i form av chokladstång.
När det nu hände sig att alla gossar kommo hem till veckoslutet beslöt jag tillaga havrerutor med nougat. Fysikern assisterade och se! - ett mästerverk blev fött! Och det bådo oss alla stor glädje.
(Vadan dessa formuleringar? Jo, det är snart jul och jag har köpt de första julklapparna idag)
Receptet, tack!
Havrerutor med nougat
100 g smör
4½ dl havregryn
1 msk vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk sirap
Garnering: 100 g mjuk nougat
Smält smöret. Blanda samman de övriga ingredienserna och tillsätt smöret. Rör om. Bred ut smeten i en smord (eller bakpapperklädd) rektangulär form (20x30 cm). Grädda i 200 grader ca 10 min.
Skiva nougaten tunt med en osthyvel över den heta kakan. Bred ut glasyren och gör ett fint mönster med en gaffel. Skär i rutor och låt stå kallt ca 20 minuter.
Baka gärna dubbel sats till en långpanna. Kan frysas.
Tilläggas kan att kakan blir säkert minst lika god om man hyvlar sin favoritchoklad över kakan i stället för nougat. Fritt fram att testa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar