fredag 1 januari 2016

Jakten på granen

Gott Nytt 2016!

Årets första projekt genomfördes på nyårsdagen efter frukosten. Tillsammans med helsingforsbon riktade vi kosan mot nordost för att försöka bonga en av Finlands tio tjockaste skogsgranar. Det var en ypperlig dag för skogsutfärd. Inga myggor, inga ormar, frusen terräng, nästan ingen snö, ingen björn och ingen älg!

I byn Välikylä (Mellanbyn = byn mellan Kelviå och Ullava) hittade vi skylten Lintukangas och stannade först vid en grillkåta i tron att vi hittat rätt ställe, för enligt tidningsuppgifter skulle det finnas en stuga och två gårdsbyggnader på tomten, vilket stämde. Vi tog en liten promenad längs stigen men hittade ingen jättegran. Då vi kom ut till en åker skymtade maken på långt håll en tudelad grantopp som var huvudet högre än alla andra träd. Alltså tillbaka till bilen och vidare längs vägen!

 
Spana in en gran lite till vänster om mitten


Och nu hittade vi rätt ställe. Några fötter hade traskat i den centimeter tjocka snön och visade vägen. En liten skogsstuga, ruinen efter en källare och några småhus fanns på torparstället och till höger den präktiga granen.


Visst var den mäktig! Två famnar räckte inte runt och grenarna var långa. Enligt tidningen är de strategiska måtten: omkrets 4,7 meter, höjd 22,5 meter. För tio år sedan beräknade man att trädet omfattade 5,3 kubikmeter virke.

En karlafamn - två svarta handskar kan urskiljas på var sida av stammen




Kronjuvelen är i sitt esse bredvid denna stora bjässe!

(Om någon vill ta sig en titt kan jag ge tipset att man söker sig till Kelviå centrum (i Karleby) och kör rakt igenom ett tiotal kilometer tills man kör förbi Välikylän nuorisoseuran talo och Liljan kartano. Strax efter hittar man skylten Lintukangas på höger sida och kör längs skogsvägen ca 2 km och på höger sida hittar man en mötesplats och en stig som löper ett femtiotal meter upp till granen.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar