lördag 9 januari 2016

Författartips


Jag har läst de flesta romaner skrivna av Majgull Axelsson och har tyckt om dem alla. Hon hittar så intressanta trådar som hon börjar nysta i. Hennes teman är udda och jag värdesätter hennes insyn i människornas djupaste skrymslen.

Rekommenderas varmt.

Biografi

Majgull Axelsson växte upp i Nässjö och utbildade sig till journalist vid Poppius journalistskola. Som sådan var hon verksam inom områdena arbetsmarknad och ekonomi och var knuten till LO. Dessutom har hon haft befattning som informationssekreterare vid Utrikesdepartementet, och varit chefredaktör vid Beklädnadsarbetareförbundets tidning Beklädnadsfolket. Hennes första böcker var sakprosa och handlade om problemen med barnprostitution och gatubarn i tredje världen samt fattigdomen i Sverige.
Hon debuterade som romanförfattare 1994 med Långt borta från Nifelheim, och har därefter skrivit flera romaner, som blivit stora framgångar. För sitt författarskap har Majgull Axelsson blivit flerfaldigt belönad, bland annat med Guldpocket för säljframgångarna med Aprilhäxan och Augustpriset för samma roman. Hon är översatt till 23 språk och är en av Sveriges mest framgångsrika författare, i Sverige och utomlands. I Sverige är hon utgiven på Brombergs bokförlag.
Hon debuterade som dramatiker 2002 med LisaLouise, som detta år hade urpremiär på Dramaten och 2007 följdes den av pjäsen Helgonlegender, en "sorgesång över det svenska folkhemmets nedmontering".
Majgull Axelsson bor på Lidingö i Stockholms län. Hösten 2011 medverkade hon i SVT:s Sommarpratarna.

(Copypastat från Wikipedia)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar