tisdag 19 januari 2016

Lämpligt recept

Jag hade tillgång till en burk kvarg och en burk crème fraiche som just hade passerat bäst-före-datum. Det var bakning på gång eftersom Zacharias Topelius hade födelsedag (och några till).

En stund av bläddring i gamla recept gav resultat. Det fanns ett lämpligt recept på Ungkarlskaka där  en av ingredienserna var surmjölk. 'Surt som surt' tänkte jag och skred till verket.

Ifall någon vill testa förmedlar jag receptet som jag fått av någon väninna under det förra årtusendet.

Ungkarlskaka

2 ägg
4 dl socker          vispas pösigt

4 dl surmjölk
250 g smält smör        tillsättes

6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk matsoda           blandas

Tillsätt ingredienserna i tur och ordning. Grädda i långpanna i 200 grader ca 20-25 minuter

Låt svalna.

Glasyr:       100 g smält smör
                    225 g pudersocker
                    1 tsk vaniljsocker
                    4 tsk starkt kaffe

Glasyren blir rätt så tunn, men ingen panik, den ska va´ det!
(Så stod det, men min glasyr blev ganska normal)

Kakan blev saftig och skulle säkert ha dugit lika bra åt den gode Zacharias som åt jubilaren på Krukmakarbacken.


"åvslappi"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar