En stund av bläddring i gamla recept gav resultat. Det fanns ett lämpligt recept på Ungkarlskaka där en av ingredienserna var surmjölk. 'Surt som surt' tänkte jag och skred till verket.
Ifall någon vill testa förmedlar jag receptet som jag fått av någon väninna under det förra årtusendet.
Ungkarlskaka
2 ägg
4 dl socker vispas pösigt
4 dl surmjölk
250 g smält smör tillsättes
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk matsoda blandas
Tillsätt ingredienserna i tur och ordning. Grädda i långpanna i 200 grader ca 20-25 minuter
Låt svalna.
Glasyr: 100 g smält smör
225 g pudersocker
1 tsk vaniljsocker
4 tsk starkt kaffe
Glasyren blir rätt så tunn, men ingen panik, den ska va´ det!
(Så stod det, men min glasyr blev ganska normal)
Kakan blev saftig och skulle säkert ha dugit lika bra åt den gode Zacharias som åt jubilaren på Krukmakarbacken.
"åvslappi" |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar