söndag 30 oktober 2016

Halka

Det varnas för halka och många har varit förnuftiga och bytt till vinterdäck. Inte för att det hjälper så mycket mot svartis, men lite i alla fall. Hastigheten har vi också dragit ner på och klockorna har vridits till vintertid. Jag tror jag gör som Muminfamiljen och går i ide ...

När jag åkte spårvagn i huvudstaden läste jag de små notiserna som de visar på väggen. Något som jag aldrig upplevde i min barndom och egentligen först de senaste åren är varningarna för lövhalka.

Det är speciellt de stora löven som ställer till problem när de blir våta och samlas i mängder på de blåsiga Helsingforsgatorna. Våra björklöv i Österbotten är snällare och sprids snabbare bort från vägarna. Det tackar jag för.

Lönnlöv ska hållas i gräsmattan

fredag 28 oktober 2016

Som man bäddar får man ligga

Det är tungt att resa till storstan. Efter lite mat, småprat och TV-tittande blev jag plötsligt så trött att det kändes oöverkomligt att börja det massiva uppdraget att pumpa luft i min madrass.

Konstigt nog visade fysikern inga tendenser att åta sig denna uppenbart fysiska ansträngning utan kröp snällt under sitt täcke med de trösterika orden att jag kan ta liggunderlaget.

Självklart förkastade jag muntligt det alternativet, men eftersom min ovilja att sätta i gång med fottrampning var så uppenbar, fick jag krypa till korset eller egentligen sträcka mig efter liggunderlaget med hjälp av ett paraply.

En sovsäck ovanpå hjälpte inte upp situationen utan jag tillbringade natten på ett hårt betonggolv.

Jag hoppas det var min sista natt på hårt underlag. Tanten har blivit bekväm av sig, men nog lärt sig en läxa.

Femton minuter ansträngning uppväger åtta timmar sömn på mjukt underlag.

torsdag 27 oktober 2016

Sista resan

Rubriken innebär inte att jag håller på och förbereder min hädanfärd. Den tänker jag minsann inte sätta någon tid på att planera. Nej, jag är just nu på den tredje och sista Helsingforsresan i oktober månad.

Jag tycker om att resa så inget ont med det, men visst är tågresorna ganska tungrodda. Den här gången är jag dock väldigt upptagen av möteshandlingar. På måndag känns det som mitt hittills mest omfattande kommunstyrelsemöte ska gå av stapeln. Före det ska jag också hinna med läkarbesök och ekonomigruppsmöte.

Men vad sägs om följande stora ärenden: utlåtande över lagarna för social- och hälsovården, landskapsreformen och allt vad där tillhör, förnyad förvaltningsstadga, utse valnämnder, bilda fastighetsbolag, val av ny bildningschef, bestämma skattesatser och lite annat smått och gott FÖRUTOM budget för 2017!

Det blir att hålla ett stadigt tag om klubban och svinga den i snabb takt.

Så långt är jag nöjd eftersom jag på nedresan studerat föredragningslistan med bilagor och sparar budgetboken till hemresan. Det kallar jag god planering.

Nu får jag se fram emot ett regnigt Helsingfors och kanske en matbit på en liten restaurang med fysikern som ska möta upp vid järnvägsstationen.

tisdag 25 oktober 2016

Pipi finger

Jag tycks vara en riktig olycksfågel för tillfället.

Förra fredagen tänkte det gå illa för mitt högra pekfinger. En självöppnande dörr behagade inte öppna för mig och jag såg ett litet rektangulärt hål i ena sidan av dörren alldeles lämpligt för mitt finger. Jag kunde dra dörren till sidan och den började fungera av sig själv, men mitt finger följde glatt med. Till min fasa visste jag inte om dörren skulle gå in i väggen och sluka mitt finger, men lyckligtvis lyckades jag lirka ut fingret i tid utan att behöva få veta det. Ett plåster måste jag begära i kassan och kände mig som den värsta idiottanten. På vägen ut var det bara att trycka på en knapp.

Den yttersta huden är borta och tydligen ville grannfingret också ha ett plåster för idag när jag skulle ta ut besticklådan ur diskmaskinen lyckades jag spetsa högra långfingret på en gaffel och blodet rann. Alltså mera plåster.

Vad blir det härnäst? Olyckor har ju en tendens att söka talet tre ...

söndag 23 oktober 2016

Skogsproblem

Det är lite dåligt med skogsvandringar just nu. Älgjägarna är i full gång och man vill inte störa och verka som orosmoment och ännu mindre vill man utsätta sig för risken att bli skjuten.

Men det är aldrig fel att besöka favoritskogen framför alla andra, nämligen Sammetsskogen i Fäboda. Där är man skyddad för jägare och naturen är wunderschön. Vem kan motstå hav, stenar, berg, gamla knotiga tallar, ett virrvarr av stigar och frisk och syrerik luft?

Havsvattenståndet var mycket lågt och man kunde ta sig fram på annars våta ställen och vi gjorde en vandring från Lillsand till Storsand och genom inre delen av skogen tillbaka igen.

Mäktigt, stärkande!



lördag 22 oktober 2016

Dagens virrvarr

Man får mycket varierande saker utförda och upplevda om man verkligen vill. Det här var en sån dag.

Vad sägs om höstplantering på graven, veckoslutsinköp, apoteksbesök, beställning av hårklippning, inköp av hoppas-jag-fästande lim till mina icke-så-vidare-nöjd-med-sini-upphängningsanordningar, skurning av kompostämbar, svartpåseämbar, metall-och-glasinsamlingskärl med diskmedel och efterföljande sköljning med ättika, (hänger ni med?), lunchförberedelser + intag, byte av sängkläder, dusch, förlovningskalas på annan ort med efterföljande tur längs skogsväg med älg- och trollupplevelse?

Ja, kvällen är inte slut ännu, men jag bloggar just nu och har planer på¨att fördjupa mig i förslaget till landskapslag.

Familjen Skogstroll

torsdag 20 oktober 2016

Matt av mattor

I somras fick jag toaletten ytsanerad, men ett mattproblem återstod. När färgerna ändrade från grönt till brunt var det helt omöjligt att lägga ner en grön- och vitrandig matta på golvet. Det måste väl alla förstå.

Ingen panik, tänkte jag, jag tar det lilla lugna och söker ny matta i lugn och ro. Då jag tröttnade på att vara utan matta kom jag på att lilla hallmattan var ganska perfekt och i stället blev jag utan hallmatta vid dörren. Idén var att det skulle vara lättare att hitta en lämplig liten dörrmatta.

Det visade sig inte vara så enkelt då man vill ha exakt färg och det var lite olämpligt att gå runt med lilla mattan för att hitta matchande färger. Den rymdes liksom inte i marthaslungan.

Men så en dag för inte så länge sen bara dök den upp - den nya mattan till toaletten. Vissa ränder passade fogarna och brun var den också och tillverkad i både plast och garn som den tidigare gröna mattan. Den naturvita färgen passade kontrasten jag har i form av prydnader och WC-borste.

En liten minisak var fel, men går att åtgärda om jag vill. Den är kanske 8-10 cm för lång, men det går att dra upp några varv och knyta nya fransar, men jag vet inte om jag ids ...

hallmattan

nya mattan

gamla mattan överförd till badrummet

tisdag 18 oktober 2016

Trevlig överraskning

Den här månaden är en riktig Helsingforsisk sådan. Jag har avklarat två sessioner och en återstår.

Hemkommen efter den första resan blev jag ordentligt överraskad. För det första såg jag äldste sonens bil på gården då jag lyckligen avhämtad kom hem.

För det andra hade son och make fixat parkett i ett av sovrummen, numera gästrum. Snyggt blev det också.

Överraskad, nöjd, belåten beskriver mina känslor. Få se om parketten räcker till det andra sovrummet också. Köper man på Findit är det lite spännande ...



söndag 16 oktober 2016

Fullgjort uppdrag

Jag är riktigt stolt över oss damer som fixade ett gäng (ordvalsinspiration märke Ernst K) sittdanser till ett femtontal låtar på två dagar. Ibland var det svårt att variera sig och kreativiteten sinade, men det ska bli roligt att få testa produkterna då koreografierna hunnit bli nedskrivna. Alltså eloge åt tantmaffian!

Det blev lite tid över till umgänge och promenad med fysiker och make också innan vi äntrade tåget för hemfärd till den kalla Nord.

lördag 15 oktober 2016

Mannerheimvägen

Detta veckoslut tillbringas helt och hållet vid Mannerheimvägen i Helsingfors. Jag trampar på Mannerheim då jag går genom långa korridorer till vårt hotellrum. Ja, åtminstone bokstavligt eftersom den heltäckande mattan är dekorerad med hans namn.

Sittdansworkshoppen som jag deltar i har sitt säte i Folkhälsans seniorhus som ligger några kilometer längre bort från centrum.

Det är faktiskt riktigt skönt att få någon ensam timme på hotellrummet, medan make och fysiker ränner runt på Fölisön och Senatstorget. Inga måsten, bara lugn och ro.

Största problemet i storstan är alltid att hitta ett lämpligt matställe. Igår ramlade vi in på Bar Teos på seneftermiddagen för lite tapas. Det var tomt då vi anlände, men ganska fort började folk strömma in för after work, bland annat en som var "tuttu tv:stä", men som jag inte kommer på namnet på. Alla fotbollsnördar hånflinar säkert för jag har sett killen flere gånger som expertkommentator när Finland spelat sina kvalmatcher.

Mera mat blev det senare på kvällen då vi lyckades få bord på en välbesökt italiensk trattoria i Tölö.

Men nu har huvudet fått jobba hårt hela dagen med danskoreografier så lite bäddvila sitter fint innan det blir dags för kvällsbiten. Hullut päivät på Stockmanns intresserar inte det minsta.

fredag 14 oktober 2016

Ett halvt år

Tänk att tiden går så fort! Häromdagen fick jag ett barnbarn och helt plötsligt är gullungen sex månader.

I mina gömmor hittade jag för en tid sen ett par stickade byxor och en tillhörande kofta som av någon anledning fallit i glömska då jag kom till monteringen. Det är alltid det sista som vill bli ogjort.

En tid gick jag och såg på arbetet innan jag äntligen nålade upp delarna för utspänning. Det gick en vecka innan jag tog itu med att sy axelsömmarna och sticka halslinningen. Som tur var hade jag varit förutseende och stickat fram- och bakstyckena i ett stycke och bara ärmarna skulle monteras fast.

Nu är knapparna valda och eftersom jag tillbringar hela veckoslutet  i Helsingfors får lillen vänta ännu några dagar på sitt nya set. Kanske han har vuxit ur det ...?

tisdag 11 oktober 2016

Annorlunda

På min senaste tågresa ner till Helsingfors kunde jag iaktta ett och annat. Jag hade köpt sittplats i en vagn där det fanns både handikapplatser och plats för barnvagnar. Följaktligen fanns det av båda sorten som medresenärer.

Det är lite olika hur unga mammor reagerar. Den CP-skadade rullstolsbundna damen (berättade det själv) var pratglad och uppenbart förtjust i lilla Eemeli som visade sig vara 1½ år. Mamman var lika uppenbart besvärad av damens frågor och intresse. Men Eemeli var som ett barn ska vara, öppen och naturlig inför den frågvisa tanten. Han skulle hellre ha stannat kvar i vagnen och undersökt rullstolens mekanik i stället för att dras upp till lekavdelningen på andra våningen.

Lite senare steg en annan mamma på tåget med två barn, också en 1½-årig Elsa och en fyra månaders Selma. Den här mamman var mycket mer mottaglig för ett samtal då rullstolsdamen igen började oja sig över hur söta barnen var. Hon tog villigt på sig att hämta kaffe åt damen fastän hon hade två barn att hålla reda på. Där skämdes nog jag lite som satt en bit ifrån. Det var nog nära att jag skulle ha erbjudit mig, men ...

En äldre dam klev på i Tammerfors och var pigg på att inleda ett samtal med rullstolsdamen och därmed blev hennes resa mycket angenämare.

Ja, jag glömde säga att första mamman tyckte det var bättre för Eemeli att titta på en film på hennes telefon än att intressera sig för rullstolsdamen. Till min förtjusning var han mer intresserad av den levande människan än tekniken.

måndag 10 oktober 2016

Nice try

Med de bästa avsikter i världen steg jag upp i morse. Här skulle göras dittan och dattan.

Tror ni det lyckades? Helt riktigt, det blev platt fall.

Enklast för mig är om jag skyller på telefonen. Det blev en sån där måndag då alla plötsligt har ärende åt mig på samma dag. Och jag tycker om att prata med mina vänner.

Baka semlor? Nej, det sköt jag upp på obestämd tid. I stället sålde jag de sista pjäserna av mammas sängkammarmöblemang, förutom stolarna som jag tar tillbaka till sommarstugans lusthus.

Trädgårdsarbete? Nej, det blev vedhantering i stället och det i trevligt sällskap av maken. Det var också planerat.

Protokollet då? Jo, det är på gång, men det blev inte riktigt klart och hujedamej så svårt det är att få det korrekt och uttömmande.

Inte är jag riktigt missnöjd med dagen, men ännu återstår lite kommunala skrifter som borde gås igenom. Allra först ska jag ägna mig åt den intressanta strumpstickningen i samband med lite TV-skådande.

söndag 9 oktober 2016

Obligatoriskt

Det är ett måste varje höst att söka sig ut till vår hemliga tranbärsmosse. Tranbären hör till mina "mediciner" och jag äter dem helst i naturligt skick.

Denna höst hade jag inga stora förhoppningar att få mitt lager påfyllt. Det hade varit så mycket nederbörd att tranbären troligen drunknat.

Första motgången var att vi upptäckte att älgjägare var på pass just efter samma skogsväg som vi använde. Hur bra är det att störa jakten?

Sen hade en ny väg uppenbarat sig så vi var lite osäkra på hur vi skulle hitta till mossen. Men allt vände till det bästa.

En älgjägare upplyste oss att jakten skulle avblåsas inom kort så inga problem att traska ut i skogen. Och efter att ha hoppat över ett dike i onödan tog vi ny start och hittade den steniga stigen till vår mosse utan bekymmer. Det blev till och med lite kortare väg att ta sig ut dit.

Men fanns det bär?

Joo då. Om man satte ner handen i den mjuka mossan hittade man större tranbär än vanligt och utan att förta oss plockade vi våra fyra litrar och fick ta kaffepaus så att smörgåslådan skulle bli tom för att fyllas med tranbär. Våra muggar sköljdes ur och vips hade vi tre gånger 1½ dl förvaring för mera tranbär.

Och solen sken och fåglarna kvittrade (åtminstone en liten + några kråkor) och vi njöt av den fina höstdagen.

Nu är frysen fylld med 37 minipåsar tranbär för ett års förbrukning. Det är lycka!



 






lördag 8 oktober 2016

Träff med nordbor

Då var vårt förberedande möte med våra nordiska dansvänner över. Det gick ganska smärtfritt fastän våra länder och förbund inte fungerar riktigt på samma sätt. Det mesta kan man diskutera sig fram till och komma till ett gemensamt beslut. Ack, om det fungerade på samma sätt inom vår lilla kommun!

Nu gäller det för mig att hinna reda ut mina anteckningar så att protokollet blir klart och tydligt. Mycket ska fogas ihop och 'copypastas'. Där har vi måndagens arbete. Plus eventuellt baka semlor, plantera blomlökar, vitlök och annat trevligt. Jag har en tendens att göra ingenting om jag har mycket planerat.

Men först ska jag njuta av tågresan till Bennäs och ta itu med andra sockan.

Och INTE glömma handarbetet på tåget!!!

fredag 7 oktober 2016

Tågväntan

Om man står på en perrong och väntar på ett tåg har jag några tips att bjuda på.

Det brukar vara aningen kyligt eftersom vinden har alla möjligheter att erbjuda sitt sällskap antingen man vill det eller inte. Själva järnvägsrälsen har också en svalkande effekt då temperaturen närmar sig minusgrader.

Alltså behöver man röra på sig. Jag har tidigare prövat på menuettsteg, men nu förstår jag att inte alla är lagda åt danshållet och menuettrytmen är inte den lättaste att få tag i utan musik.

Olika gymnastiska stegserier har jag också testat och de kan göras hur svåra som helst med höga benlyft, kickar och piruetter. Men det kan tänkas lite förargelseväckande för eventuella blivande medresenärer.

Då kan jag rekommendera lite mindre rörelser. Att gå upp och ner på tå är inte så märkbart, men ack så nyttigt för balansen. Ännu mindre syns det om man satsar på de små musklerna man har i fötterna. De stackarna ska stöda alla små ben som går kors och tvärs i de små fossingarna. Fötterna ska bära upp och få fart på den mycket tyngre kroppen och de är väl värda det underhåll vi kan ge dem då den uppenbara tiden finns tillhanda.

En fysioterapeut har gett mig några goda tips på rörelser och de försöker jag komma ihåg att använda mig av då och då. Jag fick faktiskt mina konstiga bekymmer att försvinna under sommaren med fotgymnastik.

Tillräckligt rymliga skor är vad som behövs när man står där och väntar på tåget. Efter höjningarna upp tå går man över till tåskrynklingar (egen terminologi) vilket innebär att man kraftigt böjer alla tår och spretar ut dem igen.

Sen kommer de små rörelserna som det tar en tid att få inkörda. Det är svårt att hitta de rätta musklerna, men jag är ett levande exempel på att det går att lära sig.

Man sträcker ut tårna och håller dem stilla. Sen försöker man spänna en muskel ovanpå foten mot yttersidan. En annan muskel som är bra att jobba med hittar man om man vinklar ner hålfoten och låter muskeln belägen högst uppe på foten spännas och avslappnas.

Det är inte lätt att förklara, men effektivt är det och många minuter av dagen stjäl man inte. Det bästa är förstås om man tar av sig skorna. Det lämpar sig sällan på en tågperrong i början av oktober, men väl på ett långt politiskt möte.

torsdag 6 oktober 2016

Mot mina principer

Jag brukar inte köpa lotter som skickas åt mig per post. Jag tänkte inte göra det den här gången heller.

Men jag tänkte om. Varför inte stöda Unicef på detta sätt. Jag var ganska säker på att jag skulle ha en vinnande lott bland de fem jag fått.

Jag betalade och började öppna. Det såg mörkt ut. Men på den näst sista var det vinst.

Precis som jag befarat vann jag en liten vinst, men jag ser ändå fram emot att få en kylskåpsmagnet + memoblock.

Jag behöver ingen Toyota Yaris Hybrid.

Men ett resepresentkort på 1000 euro hade inte varit fy skam ...





Men undernärda barn är väl värda 40 påsar näringsrikt mjölkpulver.

onsdag 5 oktober 2016

Vemodig försäljning

Nu är det i gång. Jag har påbörjat försäljningen av min mors sängkammarmöbler.

Jag hade drömt om att kunna etablera möblerna i ett rum i vårt hus, men jag har nu insett att det inte lyckas och om vi någon gång flyttar från detta hus kommer vi absolut inte att ha utrymme för alla möblerna.

Alltså försäljning. Jag fick god hjälp av en expert som föreslog facebook. Inte möjligt för en icke-facebookare som jag, men hon var otroligt hjälpsam och fixade upp bilder av möblemanget på loppis och jag kunde godkänna några affärer.

Idag åkte linneskåpet iväg till en femårig flicka i bästa prinsessålder. Hon kanske tycker om guldornamentet som mamma hatade efter att möblerna bytt färg från den svagt gröna tonen. Målaren hade missförstått eller förgyllt möblerna efter eget tycke. Nå, åtminstone slapp mamma den ljusgröna färgen som medförde att hon helt tröttnade på grönt i alla former.

Jag måste också tillstå att den gråvita tonen är ganska snygg, men jag skulle också ha avstått från förgyllningen.

Möblerna är från mitten av femtiotalet och liknande lär ha funnits i många hem.

Återstår ännu att försöka sälja det lilla bordet, nattduksborden och eventuellt de två stolarna.


tisdag 4 oktober 2016

Äppel, päppel ...





Tänk, vad man kan känna sig rik! Frysen är full av bär, saft och lite annat smått och gott. Tyvärr är den lite för full så jag har svårt att få in lite extra bullar och bröd. Jag saknar faktiskt min andra frys och vet inte om jag klarar mig utan den.

Det tycks bli dåligt med tranbär i år på grund av vätan så det kan klara sig och jag har slutat julbaka för länge sen.

Men äppeldrickan är jag glad över. Så enkel att tillaga och läskande gott!

Nu återstår ännu några äppel som borde hitta mosformatet. Få se ...

söndag 2 oktober 2016

Firardag

Vi samlades hela familjen på restaurang idag och firade äldste sonens trettioårsdag och fysikerns magistersexamen i en och samma smäll.

Farmor fick också gulla med lilla barnbarnet som ännu inte deltar aktivt i lunchen, men gärna hoppar från famn till famn.

På eftermiddagen behövdes lite utevaro och som alltid var det svårt att bestämma vad och vart.

Med trettio års mognad föreslog projektingenjören att vi kunde göra en utflykt till någon av de restaurerade forsarna i Kronoby å. Det var lite svårt att veta vilket vägval man skulle ta fastän det finns vana orienterare i sällskapet.

Det visade sig att vi befann oss på fel sida av ån för att hitta spår efter grävmaskinens framfart, men via en stig kom vi i alla fall fram till Lillhakosk. De övriga forsarna får bli en annan gångs projekt.

Vackert var det och vattnet forsade fram mellan stenarna.



lördag 1 oktober 2016

Fågelfrämmande

Så glad jag blev häromdagen då en söt, liten fågel landade på vår terrass och trippade omkring och letade lämplig föda.

Ännu gladare blev jag över den vackra haklapp den hade - en varm, orangebrun ton. Tänk att fågeln och jag har samma klädsmak. Nåja, inte för att jag har haklapp ännu, men ...

Genom att instagramma en bild av den fick jag reda på att det var en rödhake, borde heta orangehake enligt min åsikt. Den återkom på eftermiddagen och då plockade jag fram kameran och förevigade några bilder av den rara fågeln.