onsdag 3 juni 2015

Med fördröjning

Som vanligt mal min hjärna onödigt långsamt. På kvällen kom jag på vad jag hade tänkt blogga om.

Jag har en längre tid funderat på de olika mjölksorterna som finns i butikshyllan och speciellt skillnaden mellan mjölk och mjölkdryck. Jag har kommit så långt att jag jämfört innehållsförteckningarna och konstaterat att mjölkdrycken innehåller ett mjölkpreparat.

Nå, vad är nu det? Jag hade tänkt forska vidare, men kommer aldrig ihåg det då datorn är påslagen, men nu uppmärksammades samma fenomen i lokalradion.

Svaret var att mjölkdrycken (arkimaito, vardagsmjölk) har ett mera exakt proteininnehåll. Proteinet är värdefullt och behövs för andra ändamål också. Om jag uppfattade saken rätt i mitt halvsovande tillstånd, standardiserar man mängden mjölkprotein i drycken och utvinner då lite protein. Lite skumt i mitt tycke.

Egentligen lider jag inte av det eftersom jag använder väldigt lite mjölk själv. Jag klarar mig med ordentlig grädde i kaffet om det finns.

Jag satsar i stället på det goda havret och dricker ett glas havredryck efter maten, annars duger det bra med vatten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar