söndag 22 mars 2015

Kyrkor

Jag minns att jag en gång fick frågan av en lärare i franska gällande kyrkorna Notre-Dame och Sacré-Coeur. Vilken var vackrast? Jag minns inte svaret, men idag vet jag vilken jag föredrar och då räknar jag bara med utsidan för jag har inte haft något behov att köa för att komma in.

Den gotiska katedralen Notre-Dame, byggd 1163-1345 är belägen på ön Île de la Cité och mycket mäktig att beskåda, men den känns lite påträngande i sin storhet och man känner sig aningen nertyngd.

Den litterära kopplingen finner vi i Victor Hugos roman Ringaren i Notre Dame.


Sacré-Coeur är mycket yngre, påbörjad på 1870-talet och färdig först 1914 och byggd i romersk-bysantinsk stil. (Ni lägger märke till att jag försöker undervisa er i arkitektur - allt enligt Wikipedia).
Det är platsen i stadsdelen Monmartre som gör att jag placerar denna basilika som nummer ett. Den är vackert belägen högt uppe på en kulle och när vi var där en lördag kväll var det allmän samling (mest ungdomar) i trapporna med levande musik och glatt prat.

Nu känner jag mig manad att plocka fram filmen om Amélie och kolla in vyerna.



Vyer från toppen av kullen:




När vi nu är i gång kan vi ta Paris Panthéon också. Den är från slutet av 1700-talet och ursprungligen en kyrka helgad åt Sainte-Geneviève. Den restaureras som bäst.

Så här skriver Wikipedia:
  
Panthéon - ett mausoleum för framstående franska medborgare. Här vilar stoftet efter Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Victor Hugo, Jean Moulin och en rad kända vetenskapare, till exempel Marie Curie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar