måndag 9 mars 2015

Helsingforsisk förmiddag

Vad gör man en lördag förmiddag i Helsingfors när specialbutiken man skulle besöka för att inhandla en specialartikel inte behagade vara öppen på lördagar?

Jo, man föreslår för fysikersonen en liten tur till Kronohagen. Sagt och gjort! Vi hoppade av spårvagnen vid Fölskvären och promenerade upp till domkyrkan som ingendera av oss besökt. Vi kände oss riktigt turistiska då vi beskådade insidan. Väldigt avskalat tyckte jag, men smakfullt. Jag kommenterade kapitälen på pelarna och undrade vilken stil de tillhör. Lite googlande efteråt har lärt mig att Engel ritade kyrkan i empirestil och att åtminstone kolonnerna på utsidan är korintiska. Jag antar att kapitälen på insidan också är av samma art.


Försiktigt tog vi oss ner för de många, branta trapporna med vassa kanter. Jag riktigt hujedade mig för att snubbla och rulla handlöst neråt. Det hade säkert blivit ett ofrivilligt besök på nåt av huvudstadens sjukhus.

I sakta mak styrde vi kosan mot Saluhallen och insöp alla dofter. Petris mörka choklad med havssalt från Fiskars kunde jag köpa med mig för att ha som färdkost på hemresan.

En nackdel med vår huvudstad höst och vår är att det är så rått och kallt från havet. För att få lite värme och prata lite svenska blev det en visit till Akademiska bokhandeln. Jag behövde en stadsguide inför en kommande resa och råkade få syn på en pocketbok av J.K. Rowling till det facila priset 2,50 och fick min svenska betjäning.

Lite sämre var det på lunchstället Factory där man genast svängde om till amerikansk engelska då jag sa en fras på svenska. OK då, tänkte jag och plockade fram min brittiska engelska.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar