tisdag 1 maj 2018

1 majfärd

Om det bara är möjligt blir det utfärd med bil på första maj. Korgen packas med kaffe, ingen mjöd denna gång, smörgåsar, struvor och kex.

En ungefärlig rutt planerades dan innan och vi åt varsin banan och styrde kosan mot vackra Terjärv för att landa för brunch i Evijärvi. Rastplatsen ska helst befinna sig i närheten av ett vattendrag eller något annat sevärt.

Vid randen av en å mumsade vi i oss en baguette och tog en liten promenad i omgivningen för att insupa lite skogsenergi. En märklig samling upprättstående stenar i terrängen fann vi ingen förklaring till.


Evijärvi

Vad är detta?




















Vi åkte vidare till Kortesjärvi, Kauhava och Härmä. Där passade vi på att gå en två kilometers naturstig som jag erinrade mig från ett seminarium för ett par år sen. Det kändes bra att få sträcka lite på benen innan vi körde vidare mot Ylistaro och Storkyro.

Kortesjärvi
Översvämning Lappo å

Jag ville gärna återse den smala bron i närheten av Kyrö Distillery samt utforska monumentet över slaget vid Napue 1714. Vilken mäktig miljö! Monumentet bestod av det finska lejonet placerat på en mäktig sten och den omgivande skogen var gammal och mossbelagd. Man kunde känna historiens vingslag.

Enfilig bro över Kyro älv

Napue                                                                     

 

Här i Napue led den svenska hären ett stort nederlag mot ryssarna. På två timmar förlorade man striden den 19 februari, 1714. Ryssarna ödelade hela Storkyro och sparade bara kyrkan från trettonhundratalet som behövdes som stall samt en gård som användes till krigssjukhus. Det var dags för den Stora ofreden i vårt land.

Ja, inte var det bättre förr!

Vi svängde in via den gamla kyrkan vid sjön innan vi fortsatte mot Lillkyro, Vörå och den obligatoriska glassen på Nykarleby torg.

En avstickare till Jakobstad hann vi också med för att kunna bjuda barnbarnet på struvor.

Det var en ganska kall dag på grund av blåsten med en maxtemperatur på elva grader. Lokala regnskurar uppstod på sena eftermiddagen, men de störde oss inte nämnvärt.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar