söndag 4 augusti 2019

Eftermiddagskultur

Jag kunde bara inte missa seminariet i Kiisk om Viola Renvall. Mycket på grund av Kronobyanknytningen. Men också för att jag länge tänkt läsa in mig på hennes dikter. Jeppisvännen var genast med på noterna och bland de talrika åhörarna fanns många kända ansikten.
Viola Renvall var gift med en lärare och författare från Kronoby, Hjalmar Krokfors. Förutom de åtta åren i Kiisk, Esse, tjänstgjorde de också sex år i Bråtö, Kronoby.
Ulla Sjölind, som skrivit en biografi om Viola, höll en väl avvägd inledning om mänskan och författaren Viola Renvall. Ullas tidigare elev (också min) läraren och poeten Ralf Andtbacka, även han från Kronoby, gav intressanta synpunkter på Violas författarskap.
Programledaren, artisten och låtskrivaren Thomas Lundin berättade om sitt engagemang i Viola Renvalls dikter, av vilka han tonsatt 30-40 stycken.
Sist och kanske mest berömd hade vi skådespelaren Stina Ekblad som har mamma från Kronoby. Hon deklamerade med stor intensitet några psalmer och dikter.
Det kändes lite lustigt att sitta vid samma långbord vid kaffet med Stina vars diktbok jag tog till mitt hjärta som ung tonåring. Hon berättade att hon inte ansåg sig ha kvaliteter för att bli författare utan kom i stället att ägna sig åt scenkonsten.
Det blev en minnesrik eftermiddag och sällan hör man en så entusiastisk och betagen publik. Det var ett sant nöje att vara en i mängden och jag var allt stolt över att vara Kronobybo.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar