tisdag 23 maj 2017

Kvarkenrådet

Jag har alltid tyckt om den nordiska gemenskapen och jag var glad då jag även detta år fick representera vår kommun på Kvarkenrådets årsstämma i Storkyro.

Ifjol tog vi lilla flyget till Örnsköldsvik och i år var det Finlands tur att fungera som värd. Som vanligt var det naturligt med både finska och svenska och simultantolkning till båda språken var ordnad.

Det var imponerande att guidas runt på det tre år gamla destilleriet i Storkyro som snabbt nått framgång. Sitt ursprung har det i en idé framsprungen i en bastu bland tre finska män som tillsammans med två andra var modiga nog att starta upp en egen verksamhet utan att veta något om whiskytillverkning. Storkyro och området runtomkring är känt för sin råg och det är huvudingrediensen i Kyrö Distellery Companys produktion av whisky och gin. Deras Napue gin har utsetts till den bästa i världen att blanda till en gin-tonic. Den första whiskyn blir klar i år.

Det smarta ligger i att man byggt upp image och brand innan produkten är klar och till omsättningen bidrar restaurangen och de guidade rundturerna. 

Efter en utsökt lunch fick vi bl.a lyssna på Kjell Skoglund, vd för finsk-svenska handelskammaren och Ulf Sedlacek, f.d. finnkampvinnare på 400 m, som berättade om företaget Martin&Servera som är en grossistfirma för restauranger och som också kommit in på den finska marknaden i norr. Finska företag har alla skäl att försöka vinna terräng i övriga Norden, främst Norge, men då behöver man kunna kommunicera på svenska.

Vågar man köra över?


 
Whisky på gång


Alkoholfri för chauffören
Aperitif

I restaurangen

Uteterrass med lastpallar som vägg













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar