onsdag 23 december 2020

Julförberedelser

 Egentligen flyter julförberedelserna på ganska lugnt. Städningen helt normal, inget extra om man bortser från att ett (1) skåp blev städat.

Pepparkakorna blev aningen misslyckade redan före lillajul, men vi äter dem ändå. Småbröd har bakats och en del har försvunnit i en och annan mage. Kryddkaka finns i frysen och idag försökte jag mig på ett nytt recept på limpa.

Det blev inte perfekt, för det är svårt att komma ihåg för en gammal tant. Man har skärmdumpat det nya receptet, läser igenom och börjar på. Mobilen slocknar och man måste öppna med fingeravtrycket, läser mängden av ingredienser och minns några och gissar lite. Det visade sig att jag nog tillsatt 3 teskedar salt, men kryddat med 3 msk fänkål i stället för 1 msk. Jag funderade faktiskt på att ta bara två, men då påsen blev nästan tom så var det lika bra att sätta tre, vilket det inte skulle vara, inte ens två. Nå, jag har provsmakat och brödet går att äta. Hoppas att sonen som inte tycker om fänkål inte märker nåt ...

Etthundrasex stycken köttbullar stektes i ugn efter limporna och kryddningen lyckades helt efter behag. Jag hittade en gång ett recept där man använde julkryddorna nejlika, kanel etc och nuförtiden kryddar jag friskt utan mått. Denna gång blev det kryddpeppar till. Enkelt sen att värma och steka i panna den mängd som man tror går åt.

De senaste åren har jag börjat tillreda julskinkan samma dag, struntar ofta i griljeringen. Tidpunkten för julmiddagen bestäms av när skinkan är klar och när det blir beror på när jag behagar stiga upp på morgonen ...

Jag ser fram emot en lugn och skön julhelg ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar